I Finland firas den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg med Runebergstårtor den 5 februari. En mycket populär bakelse i Finland.
Original recept från www.instagram.com
Feb. 5, 2025
125 g smör, rumstempererat
1 st ägg
0.5 dl strösocker
1.5 dl krossade pepparkakor
1 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl
1 st bittermandel, finhackad
0.25 dl vatten
0.25 dl strösocker
0.5 dl punsch
2 tsk vatten
1 dl florsocker
0.5 dl hallonsylt
Smörja och bröa metallformar/muffinsformar.
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker med elvisp. Tillsätt sedan ägget och fortsätt att vispa en stund.
Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda det sedan med smör- och äggsmeten. Klicka i smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt de svalna och ta ur dem ur formarna.
Fukta bakelserna genom att hälla punschblandningen över kakorna med hjälp av en sked.
Blanda ihop florsocker och vatten till en trögflytande glasyr. Lägg en klick hallonsylt i mitten på bakelsen och ringla eller spritsa glasyren runt syltklicken så det blir en ring.