Grova fröfrallor fyllda med massor av fibrer och nyttiga frön. Supergoda, rustika och lätta att baka. Välj de frön du har hemma t ex solroskärnor, linfrön, sesamfrön, pumpafrön, psylliumfrön m m. Frallorna går bra att frysa in och ta fram och tina när man ska äta dem.
Original recept från lindasbakskola.se
Feb. 3, 2025
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 dl blandade valfria frön
2 dl havremjöl
1 dl havregryn
6 st –7 dl rågsikt (jag bytte ut 2 dl till vetemjöl special)
1 st ägg
3 msk blandade valfria frön
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, frön, havremjöl och sist rågsikt, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. Knåda degen i några minuter.
Låt degen jäsa under plastfolié i 50 min.
Dela degen i 15 bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla frallorna med uppvispat ägg. Strö över rikligt med frön och tryck till fröna lite lätt så de fastnar i ägget.
Låt frallorna jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.