Eggs Benedict med lax - eggs royale! Den perfekta helgfrukosten. Så jäkla gott. Hur du slår en hollandaise och får perfekta pocherade ägg varje gång.
Feb. 2, 2025
4 skivor surdegsbröd
50 g smör
1 knippe dill
1 krm cayennepeppar
4 st ägg
1 nypa salt
150 g smör
1 krm cayennepeppar
1 tsk citronjuice
2 msk ättika 12%
8 skivor rökt lax
1 st ägg
2 l vatten
Stek brödet i smöret tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Koka upp 2l vatten i en stor kastrull. Häll ättikan i en djup skål och knäck försiktigt i de fyra äggen i ättikan. Låt stå minst 5 minuter.
Sänk värmen på vattnet till medelhög värme och stjälp ner äggen i ett svep ner i vattnet. Låt stå på svag/medelvärme i 4 minuter.
Slå hollandaisen: smält smöret i en liten kastrull (gärna med pip) och värm till ca 50 grader.
I en annan kastrull: separera äggulan och kläm i citronjuicen. På medelvärme, under kontant vispande värm äggula blandningen till ca 50 grader. Den ska då fått en tjockare krämig konsistens.
Fortsätt vispa och droppa i smöret. När det börjat tjockna till en sås kan du hälla i en lite stadigare stril tills allt smör är tillsatt. Sluta aldrig vispa. PS. Om såsen blir för tjock kan du tillsätta 0,5msk varmt vatten.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Servera en brödskiva med två skivor lax, ett pocherat ägg och häll hollandaise över hela kalaset. Toppa med lite cayennepeppar och garnera med dill och citron.
Njut av otrolig helgfrukost!