Ca 60 minuter

STEK, POTATISGRATÄNG & SKYSÅS 🥩🥔

Klassisk stek, riktigt krämig, potatisgratäng och sås på skyn med massor av smak😍

Original recept från www.instagram.com

I min syrras kök

Feb. 2, 2025

Ingredienser

Steken

1 kg fransyska

1.5 tsk salt

0.5 tsk svartpeppar

0.5 st vitlök solo

2 - 3 msk smör och rapsolja

2 st morötter

1 st gul lök

1 st palsternacka

1.5 dl vatten

Sås

Skyn från köttet

1 dl grädde

2 msk kalvfond

0.5 msk soja

2 msk lingonsylt

1 tsk torkad timjan

1 msk majsstärkelse

Potatisgratäng

900 g fast potatis

200 g palsternacka

0.5 st vitlök solo

1 st gula lökar

5 - 6 dl matlagningsgrädde

1.5 tsk salt

6 - 8 st drag svartpeppar från kvarn

100 g västerbottensost

Gör så här

Sätt ugnen på 175° varmluft. Salta och peppra köttet och klappa liksom fast det. Bryn köttet runt om i en stekgryta. Skala och skär lök, morot och palsternacka i bitar och lägg ner i grytan. Häll på vattnet och lägg på ett lock. Tillaga i ugnen 1-1½ tim tills innertemperaturen är 60-63°

Skala och skiva potatis och palsternacka. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken och vitlöken tunt. Stek blank i t ex stor kastrull och häll sedan på grädde, salt och peppar. Låt småputtra nån minut. Lägg i potatisen och palsternackan och koka med nån minut till, häll över i gratängform, toppa med ost. Grädda ca 25-30 minuter.

Ta upp steken ur grytan när det är klart och låt vila i folie minst 20 min. Sila ner skyn från steken i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, kalvfond, soja, timjan och sylt och koka upp. Vispa ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i såsen. Sjud 4-5 min under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.