Klassisk stek, riktigt krämig, potatisgratäng och sås på skyn med massor av smak😍
Original recept från www.instagram.com
Feb. 2, 2025
1 kg fransyska
1.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
0.5 st vitlök solo
2 - 3 msk smör och rapsolja
2 st morötter
1 st gul lök
1 st palsternacka
1.5 dl vatten
Skyn från köttet
1 dl grädde
2 msk kalvfond
0.5 msk soja
2 msk lingonsylt
1 tsk torkad timjan
1 msk majsstärkelse
900 g fast potatis
200 g palsternacka
0.5 st vitlök solo
1 st gula lökar
5 - 6 dl matlagningsgrädde
1.5 tsk salt
6 - 8 st drag svartpeppar från kvarn
100 g västerbottensost
Sätt ugnen på 175° varmluft. Salta och peppra köttet och klappa liksom fast det. Bryn köttet runt om i en stekgryta. Skala och skär lök, morot och palsternacka i bitar och lägg ner i grytan. Häll på vattnet och lägg på ett lock. Tillaga i ugnen 1-1½ tim tills innertemperaturen är 60-63°
Skala och skiva potatis och palsternacka. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken och vitlöken tunt. Stek blank i t ex stor kastrull och häll sedan på grädde, salt och peppar. Låt småputtra nån minut. Lägg i potatisen och palsternackan och koka med nån minut till, häll över i gratängform, toppa med ost. Grädda ca 25-30 minuter.
Ta upp steken ur grytan när det är klart och låt vila i folie minst 20 min. Sila ner skyn från steken i en kastrull. Tillsätt vispgrädde, kalvfond, soja, timjan och sylt och koka upp. Vispa ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i såsen. Sjud 4-5 min under omrörning tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar.