Ett lyxigt recept till drinkarna. Läckra och goda. Ett recept jag inspirerats av Catarina König från tidningen Amelia.
March 11, 2023
5 st fasta potatisar
3 - 4 rapsolja eller frityrolja att fritera i
Salt
1 dl smetana
0.5 st rivet citonskal från en halv citron
3 msk rom
Finskuren gräslök
Nymalen svartpeppar
Skala och riv potatisen fint i små smala bitar och lägg i kallt vatten.
Hetta upp oljan i en kastrull till 155-160 grader. Häll av och torka potatisen i en kökshandduk eller krama ur med handen. Krama 12 bollar och lägg i en sil styckvis som du doppar ner i den varma oljan i 3 min tills de är krispiga. Se till så att de hålls ihop. Det är lite klurigt så tryck ihop ordentligt.
Ta upp från oljan och ta försiktigt och lossgör från silen och salta. Låt svalna på hushållspapper.
Rör ihop smetana och citronzest. Spritsa smetana och därefter löjrom på toppen innan servering. Garnera med finklippt gräslök.