Gott, mustigt och lättlagat 🥰 💡Tips! Grytor är mycket olika beroende på val av köttdetalj. Väljer du en köttdetalj som kräver längre koktid kommer den här stroganoffen ta längre tid att få mör.
Jan. 29, 2025
600 g biff eller filé, av vilt- eller nötkött
Salt
Svartpeppar
150 - 200 g svamp, champinjoner eller fryst skogssvamp
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1.5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk finhackad persilja
Putsa köttet noga och skär det i tunna strimlor. Salta och peppra köttet innan man steker det hastigt i panna. Fyll inte pannan med kött, utan ta lite i taget, så att bitarna får fin färg. Häll upp och ställ åt sidan.
Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp fett i en stekpanna och stek svampen, så att det mesta av vätskan dunstar, innan du lägger i löken. Stek på medelvärme till fin färg.
Rör ner paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa en kort stund, innan det är dags att röra i crème fraiche, vatten och fond. Koka en kort stund innan det är dags för dijonsenapen.
När såsen fått fin konsistens, ska köttet tillbaka i pannan. Nu ska grytan inte koka mer, utan man avslutar direkt med att strö över persilja. Servera stroganoffen genast med pressad potatis och saltgurka.