Lyxig ugnsbakad gröt med rivet äpple, vaniljpulver, honung, kardemumma och kanel toppat med frön.
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
Jan. 29, 2025
2 st ägg
5 dl mandel- & kokosdryck eller havredryck
1 - 2 msk honung (ta mindre mängd om du vill hålla nere sötma och sockermängden)
4 dl axa havregryn
1.5 tsk malen kanel
0.5 tsk kardemumma
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
2 - 3 st små svenska äpplen
1 dl blandade frön (t ex pumpakärnor och solrosfrön)
Lite honung
Mjölk eller yoghurt
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ihop ägg, havredryck och hälften av honungen. Blanda ner havregryn, kanel, kardemumma, vaniljpulver och salt. Riv 2 äpplen grovt och blanda ner.
Häll i en smord ugnsform 20–25 cm i diameter. Skiva det andra äpplet tunt, gärna på mandolin, och lägg på gröten. Strö över frön och ringla över lite honungen.
Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills gröten får fin färg.
Till servering: Servera med mjölk eller en klick yoghurt.