Perfekt och lyxig förrätt kanske till nyår 🎆 Kungarna av soppor om du frågar mig 🥂😁 Ni kommer imponera på gästerna det lovar jag. Vill ni inte laga allt från grunden så kan ni då klart köpa färdig hummerfond. Men rekommenderar att ni gör egen det kommer ni inte att ångra 😃
Dec. 29, 2022
2st kokta humrar
1st fänkål
2st gula lökar
4st klyftor vitlök
2st morötter
1dl tomatpuré
200g rotselleri (skallad)
1tsk dillfrön
5dl vitvin (oekat) vatten.
Neutral olja
4dl vispgrädde
2msk smör
5cl konjak
3cl madieravin
0,5st spetskål smör
Salt & peppar
Skala och plocka ut köket från humrarna (rensa bort magsäck & inälvor) Skär köttet i bitar och lägg åt sidan.
Hacka upp alla grönsaker till fonden, Fräs sedan hummerskalen i neutral olja i ca 4min tillsätt sedan grönsakerna och fortsätt att fräsa i ytligare 4min.
Tillsätt tomatpurén och rosta av den med.
Häll på vinet & vattnet tills det täcker allt. Låt nu allt sjuda utan lock i ca 45 min.
Sila av fonden i en ny kastrull och reducera sedan denna tills ca hälften av vätskan återstår.
Strimla spetskålen fint och fräs den sedan i smör och lägg åt sidan.
Tillsätt grädden och låt koka ihop i ca 10min, rör ner smöret och häll i konjaken & madeiran och låt koka i ett par minuter till.
Smaka av med salt & peppar och ev lite mer konjak & mediera. Vill ni ha en tjockare konstistens på soppan kan ni reda av den med lite maizena.
Värm upp hummerköttet och spetskålen i ugnen några minuter och lägg sedan i mitten på en varm tallrik.
Häll över soppan och njut!