Kycklingfilé fylld med en röra av basilika, soltorkade tomater, färskost och vitlök som steks inlindad med serranoskinka. Serveras med en krämig balsamicosås & gnocchi eller potatis. Gärna en sallad till också.
Jan. 26, 2025
4 st kycklingfiléer, ca 500 gram
Salt, peppar och ev lite chili flakes
8 st soltorkade tomater i olja
150 g färskost naturell, en ask
2 st vitlöksklyftor
0.5 st citron
6 skivor serranoskinka eller annan lufttorkad skinka, ca 160 gram
0.5 dl hackad färsk basilika
Smör
3 dl grädde (tex 1,5 dl vispgrädde + 1,5 dl mellangrädde)
2 msk kycklingfond
1 msk balsamvinäger
1 msk creme de balsamico
Smaka av med: salt, svartpeppar och ev socker
Vatten + maizenamjöl att reda med
Klyftpotatis eller gnocchi
Sallad, gurka, tomat
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Förbered tillbehör till kycklingen - tex klyftpotatis eller gnocchi. Tar du potatis- kör dem samtidigt som kycklingen eller i airfryer.
Blanda ned färskosten i en skål, riv ner vitlöken i och tillsätt citronsaft från en halv citron. Salta och peppra.
Ta undan ca 0,5-0,75 dl av färskosten. Hacka de soltorkade tomaterna samt basilikan och blanda i med färskosten. Skär en ficka i varje kycklingfilé, krydda och fördela sedan färskoströran som fyllning i kycklingen.
Linda in kycklingfiléerna i skinkskivorna och fäst med tandpetare. Stek dem runtom i en stekpanna lite försiktigt. Gärna i smör.
Ta fram en ugnsfast form och smörj med lite olivolja och lägg i kycklingfiléerna.
Sätt in kycklingfiléerna i ugnen i ca 20-30 minuter. Kolla med stektermometer att kycklingen har kommit upp i 72 grader eller skär i en och se om kycklingen är klar.
SÅS: Gör under tiden en sås på resten av färskosten genom att koka upp den i en kastrull under omrörning med grädde, balsamvinäger, balsamico och fond. Smaka av såsen med salt och peppar. Red av vid behov.
Servera kycklingen med såsen samt valfria tillbehör - se förslag ovan.