Väldigt gott med en het soppa dessa härligt kalla dagar. Och lite skönt att bryta av med thailändska smaker, som får mig att tänka på strand och värme i vintermörkret. Denna är lite lagom stark, men lätt att krydda på extra om man gillar det! Jag serverade den med ris på sidan.
Dec. 28, 2022
300 st gr filebitar (jag tog hälsans kok)
100 st gr champinjoner
1 msk kokosolia
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyftor
4cm galangal alt. ingefara
1 st citrongrasstjalk
6 - 7 st kaffirblad
1 msk röd currypasta
1 st grönsaksbuljong
5 dl vatten
400ml kokosmjölk
1 msk vegansk fisksås
2 msk kokossocker
Time
Koriander
Chiliflakes
Skär lök, vitlök och galanga fint.
Banka citrongräset med skaftet på kniven så den släpper ut arom. Skär i 2cm-långa bitar.
Skär champinjonerna i kvartar.
Ta en gjutjärnsgryta med kokosolja och sätt på medelhög värme.
Häll i lök, citrongräs och galangal och stek i 3-5 min under omrörning.
Tillsätt kaffirlimeblad och currypastan och fräs i 2-3 min tills curryn doftar.
Häll i vatten och buljongtärning och låt sjuda i 20 minuter.
Stek under tiden champinjonerna och filebitarna i en separat panna med lite olja tills dom får färg.
Sila av buljongen i grytan med en sil.
Tillsätt kokosmjölk, kokosocker och fisksas och låt sjuda 2-3 min.
Lägg i svamp och filebitar i soppan och låt puttra i ytterligare 4-5 minuter.
Pressa i en halv lime och smaka av med salt.
Häll upp soppan i 2 kalar, toppad med koriander, limeklyfta och chiliflakes.