Över 60 minuter

Amanda och Sebastians Pasta Bolognese

Pasta Bolognese, från första tävlingen i Sveriges Mästerkock 🍝 Recept skrivet av mig och Amanda Ceder. ✍🏼

Sebastian Jogér - sebscooking

Feb. 22, 2022

Ingredienser

300 g nötfärs

1 dl olivolja

1 msk sardeller

1 lök gul stor

3 msk tomatpuré

1 morot

3 vitlöksklyftor

0.5 palsternacka

2 selleri stjälkar

1 hel kruka persiljestjälkar

0.5 röd chili

3 dl vitt vin

0.5 dl rött vin

900 g krossade tomater, cirka 1,5 burk

1.5 dl kalvfond

1 tsk socker

Salt och peppar, efter smak

2.5 dl vetemjöl (00)

1.5 dl durumvetemjöl

1 tsk salt

4 ägg

1 msk olivolja

Gör så här

Hacka lök, vitlök, chili, palsternacka, morot, persiljestjälkar och sardeller fint. Hacka selleristjälkarna i något grövre bitar.

Fräs gul lök och sardeller i olivoljan. Lägg i och fräs resterande grönsaker på medelvärme i ca tio minuter. Häll sedan över grönsakerna i en kastrull.

Häll det vita vinet i pannan (deglasera) och låt reducera ner något och häll sedan över vinet i kastrullen med grönsakerna. Rosta tomatpurén i stekpannan, lägg sedan i smör och bryn nötfärsen hårt, häll över det i kastrullen med grönsakerna.

Tillsätt det röda vinet, krossade tomater, kalvfond, socker, ett par kvistar med timjan och basilika (plocka upp kvistarna och basilikan innan servering). Smaka av salt och peppar.

Lägg vetemjöl, durumvete och salt i en bunke. Gör en liten grop i mjölet och kläck i äggen i gropen. Börja blanda med en gaffel tills det blir en smulig deg. Ta olivoljan på händerna och börja knåda ihop degen. Knåda i cirka 10 minuter tills degen får en stark glutenstruktur. Låt degen vila 30 minuter i kylen. Kavla ut pastadegen och gör din pastasort efter önskan (Vi gjorde tagliatelle).

Koka pastan tills den är al dente. Sila bort vattnet och häll över pastan i kastrullen med Bolognese och blanda. Lägg upp på tallrik och toppa med finriven parmesan och avsluta med några tag med svartpepparkvarnen. Hoppas det smakar!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.