Senegalesisk risrätt som äts med valfritt protein. Receptet är med fisk, bilden med kyckling och ägg!
Jan. 20, 2025
1 kg färskt vit fisk
1 kg ris
6 klyftor vitlök
En bukett persilja
Paprika
Peppar och salt
Valfri mängd grönsaker
2 st tomater
150 g tomatpuré
1 st gullök
Lagerblad
200 ml risolja
Buljong
Ängssyrablad eller liknande (oxalsyra), ex. rabarber eller blad från betor.
Okra eller liknande, ex haricots verts.
Finhacka vitlök, paprika och persilja. Blanda med salt i mortel. Tillsätt lite buljong. Dela fiskarna på mitten och fyll med blandningen. Stek i olja.
Grovhacka löken och stek i oljan som fisken stekts i. Tillsätt tomatpuré och grönsakerna. Låt dem sjuda några minuter. Lägg i fisken och tillsätt ca 1 liter vatten. Krydda och låt sjuda.
När fisken sjudit klart, ta upp den och låt grönsakerna sjuda vidare. Ta upp grönsakerna när de är klara. Skölj riset noga. Blanda ner resterna av det du mortlade i början tillsammans med vätskan. Häll i riset.
Tillsätt mer vatten vid behov och krydda. När riset är klart, lägg upp, riset underst och grönsaker och fisk ovanpå.
Smaklig måltid!!