En fräsch citronkaka toppad med en härlig mascarponefrosting som passar perfekt både till fikat eller som en liten dessert 🍋🌟. Att baka med sesam är alltid spännande, speciellt svart sesam som ger en helt annan effekt! Har du gjort testat liknande?🖤
Original recept från www.instagram.com
Jan. 22, 2025
200 g strösocker
1 st citron
2 st ägg
55 g smör
50 g neutral olja
80 g turkisk/grekisk yoghurt
235 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm bikarbonat
0.5 tsk salt
80 g mjölk
1 dl svarta sesamfrön
75 g mascarpone
125 g vispgrädde
30 g florsocker
Lemoncurd
Sesamfrön
Sätt ugnen på 160° varmluft (175° vanlig).
Smält smöret och låt svalna. Riv ner all zest från citronen i sockret och rör samman ordentligt så oljan från citronzesten blandas med sockret.
Vispa ner äggen och tillsätt sedan smält smör, olja och yoghurt.
Sikta sedan ner de resterande torra ingredienserna (ej sesamfröna) i smeten. Vänd ihop. Rör tillsist ner mjölken.
Smörj en brödform på ca 1 liter och 'bröa' med sesamfrön så att hela kakan är formen är täckt. Häll smeten i formen och strö sedan över mer sesamfrön ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min. Låt svalna helt i formen.
Vispa mascarpone, grädde och florsocker till en len och fluffig frosting.
Skär upp kakan i skivor, fyll en spritspåse och spritsa ut på kakan. Gör små 'gropar' i några av 'spritstopparna' och fyll med lemoncurd (om den är för fast kan du försiktigt värma upp den lite i micron). Toppa gärna med oxalis, citronmeliss eller liknande om du har.