En rödbetssoppa som är populär i många slaviska länder och vissa grannländer. Dessutom är den utnämnd av Unesco till ett immateriellt kulturarv av Ukraina.
Dec. 17, 2022
150 g grytbitar av nöt
1 st lagerblad
1 st gul lök
Vatten
100 g vitkål
100 g potatis
Smör stekning
100 g morot, rivet grovt
100 g rödbetor, rivet grovt
100 g gul lök, hackad
1 klyfta vitlök, hackad
0.5 dl passerade tomater
1 msk ättika
Salt
1 st vitlöksklyfta, rivet
2 msk smetana
Hackad dill
Rågsurdegsbröd med smör
Skär upp köttet i 2-3 cm stora bitar och koka i vatten, så det täcker, tillsammans med ett lagerblad och en hel gul lök. Ta bara bort skalet, men du behöver inte hacka den. Då blir det lättare att fiska upp sen. Skjud buljongen i 2-3 timmar och häll i mer vatten efter behov.
Fräs morötter, rödbetor och gul lök och vitlök i smör i ett par minuter. Häll i ättika passerade tomater och 1 dL av buljongen. Lägg på ett lock och låt puttra i några minuter tills rödbetorna är klara. Välj själv hur mycket tuggmotstånd ni vill ha.
Släng kålen och potatisen, skuren i skedstora bitar, i buljongen. När potatisen är klar, släng i de frästa grönsakerna och rör om så att allt blandas och soppan får en djup röd färg. Riv ner en rå vitlöksklyfta i soppan. Stäng av plattan och låt stå i ert par minuter. Många säger att borsjtj är godare när man värmer upp den dagen efter.
Smaka av med salt och ättika. Syran behövs för att soppan inte ska smaka för sött. Servera med smetana, hackad dill och rågsurdegsbröd med smör.