Smarrigoch nyttig pastagratäng gjord på egen tacokrydda, nötfärs, krossade tomater och toppad med Keso (Crushed Paprika chili + vanlig). Lite extra protein med keso på toppen och perfekt att göra lite större laddning av till matlådor.
Jan. 23, 2025
500 g pasta, okokt, gärna fullkorn
600 g nötfärs (eller valfri annan färs)
3 st vitlöksklyftor
1 st röd lök
1 msk olivolja
1 msk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 krm svartpeppar
2 tsk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1 tsk balsamvinäger
400 g krossade tomater, gärna mutti
1 dl vatten
1 msk ketchup (valfritt)
1 st grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
Salt
500 g keso, 4% - gärna hälften paprika & chili + hälften vanlig
1 - 2 dl riven ost gärna cheddar
65 sallad
Sätt ugnen på 225°C.
Koka pastan 1 min kortare än anvisningen och låt rinna av.
Finhacka vitlök och lök.
Bryn färsen i olja på hög temperatur tills den får fin färg. Tillsätt lök, vitlök och fräs i ytterligare 2 minuter.
Krydda med tacokryddor, låt fräsa ihop lite och ha sedan i balsamvinäger, buljongtärning, krossade tomater och vatten. Låt puttra i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med vatten om det behövs.
Lägg ner pastan i en ugnsfast form och blanda med köttfärssåsen. Klicka ut keson på toppen, avsluta med ost och ugnsbaka i ca 15 minuter till lätt gratinerad färg.
Servera med sallad