Hyfsat enkelt recept på helstekt kyckling med rotfrukter i ugn och smarrig gräddsås med vinbärsgelé.
Original recept från www.instagram.com
Jan. 18, 2025
1 st hel kyckling
Potatis & morötter
3 st schalottenlökar
Salt
Peppar
1 msk honung
1 msk soja
1 msk olivolja
0.5 - 1 tsk timjan
3 dl buljong
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 - 2 msk gelé
Salt
Peppar
Japansk soja
Sätt ugnen på 200 grader
Klipp upp kycklingen i ryggen och bred ut (sk ”spatchcocka” den) på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop marinad och pensla kycklingen men den. Salta och peppra generöst!
Sätt in längst ner i ugnen, låt steka ca 20 min.
Skär grönsakerna i slantar, salta, peppra och slunga med ca 1 msk i olja.
Lägg grönsakerna runt kycklingen och kör ca 30 min till. Jag flyttade upp plåten lite men täckte kycklingen med folie så den inte blev bränd. Växlade sedan lite varmluft/grill så att allt fick fin färg. Kycklingen är klar när bröstfilén är 82 grader.
Koka ner buljong och vin till hälften
Ha i grädde och koka ner till hälften och smaksätt med salt, peppar och gelé mot slutet. Gärna lite soja för färgens skull med.