Tjocka, stora och fluffiga brödkakor, precis som min mamma alltid har gjort dem 😍
Original recept från www.instagram.com
Jan. 18, 2025
200 g jäst
4 dl ljus sirap
300 g smör
2 l mjölk
2 msk salt
52 - 54 dl (5.2-5.4 liter) vetemjöl special
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en gryta och häll i den kalla mjölken och låt det värmas till 37 grader.
Häll degvätskan över jästen i bunken.
Häll i sirapen och blanda.
Tillsätt salt och nästan allt vetemjöl. Knåda ihop degen, använd resten av mjölet om degen känns lös.
Jäs under bakduk i ca 40 minuter.
Gör 8 stora delar av degen och kavla sedan ut dom till ca 1.5-2 cm tjocka kakor.
Jäs i 30 minuter och nagga dom sedan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter på 250 grader. (Håll koll på ugnen och ta ut dom när dom fått fin färg).