En klassisk fiskgratäng med luftigt mos spritsat runt kanterna och om du vill kan du ha räkor på toppen. Inspiration till receptet fick jag från Arla och sen har jag justerat till min variant. Krämig och god! 😊
Original recept från www.arla.se
Jan. 4, 2023
600 g gösfilé
700 g mjölig potatis
1.5 dl arla® mjölk
20 g arla® svenskt smör
2 äggulor
2 krm salt
1 krm nymalen vitpeppar
200 g champinjoner
1 purjolök
1 msk arla® svenskt smör
1.5 dl torrt vitt vin
1 msk hackad färsk dragon
1 msk vetemjöl
2.5 dl arla köket® vispgrädde
0.5 citron
1.5 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 dl kvibille® cheddar riven
200 g skalade räkor
Färsk dragon
Börja med moset. Skala och skär potatisen i bitar, koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
Värm mjölken och vispa ner den och smöret i potatisen till ett jämnt mos. Tillsätt äggulorna under vispning. Smaka av med salt och peppar.
Lägg moset i en spritspåse, ev med tyll för fint mönster.
Sätt ugnen på 200°.
Skiva champinjoner och purjolök. Fräs dem i smör i en stekpanna. Tillsätt vin och dragon. Rör ut mjölet i lite av grädden. Vispa ner det i pannan.
Tillsätt resten av grädden, citronskal, 1 tsk salt och peppar. Låt koka ihop på svag värme 2-3 min.
Dela fisken i stora bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Strö över ½ tsk salt. Häll såsen på fisken, strö över mandel och ost.
Spritsa potatismoset runt fisken. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Garnera med räkor och dragon.