En god klassiker frĂ„n 70-talet đ Den klassiska matrĂ€tten publicerades första gĂ„ngen i âAllt om Matâ nr 13, 1976. Upphovsmannen hette Ove Jacobsson och arbetade till vardags med flygspedition, dĂ€rav namnet. đĄTips! Det gĂ„r bra att anvĂ€nda en fĂ€rdiggrillad kyckling (ta bara bort skinn och ben samt skĂ€r kycklingköttet i mindre bitar). Hoppa över punkt 2 och fortsĂ€tt med punkt 3.
Jan. 18, 2025
1 kg kycklinglÄrfilé/kycklingfilé eller en fÀrdiggrillad kyckling
140 g bacon
3 st bananer (skivade)
2 dl chilisÄs
5 dl vispgrÀdde
1.5 dl jordnötter
1. SÀtt ugnen pÄ 225°C.
2. Strimla ca 1 kg kycklingfilé och 140 g bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgÄngar, sÄ det inte blir för mycket pÄ en gÄng i stekpannan. Stek pÄ medelstark vÀrme tills kycklingfilén fÄtt fin fÀrg. Det mÄste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare. SÀtt Àven igÄng med att koka riset (ev. 6 portioner ris), sÄ det hinner bli klart.
3. LÀgg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform, dÀr allt kycklingkött fÄr plats plus lite marginal (t.ex. en ugnsform som Àr 22 x 35 cm och 4 cm djup). Huvudsaken att köttet fÄr plats, det bubblar inte upp sÄ mycket i ugnen.)
4. Skiva de tre bananerna och fördela dem över kyckling- och baconbitarna.
5. Blanda 5 dl grÀdde med 2 dl chilisÄs. HÀll över.
6. Strö över 1,5 dl jordnötter.
7. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills det blir gyllenbrunt uppepÄ.
8. Servera Flygande Jakob med kokt ris.