Greklands inspirerad mat pÄ enkla rÄvaror, mycket smak och hÀlsosam mat.
Original recept frÄn www.instagram.com
Jan. 17, 2025
800 g benfri flÀskkotlett
1 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 grön paprika
Salt och nymalen svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1.5 tsk torkad persilja
0.5 tsk paprikapulver
0.5 tsk vitlökspulver
1 tsk kanel
4 dl havreris
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtÀrning
1 st röd paprika
1 st liten rödlök
Persilja
Fetaost
Oliver
300 g turkisk yoghurt
0.5 st gurka
0.5 tsk salt
1 - 2 st vitlöksklyftor (alt 1-2 tsk vitlökspulver)
Blanda allt till kryddmixen i en skÄl.
SkÀr köttet i ca 2 cm breda strimlor.
Blanda yoghurten med gyroskryddan. Rör om ordentligt och vÀnd ner köttet i blandningen. LÄt marinera minst en halvtimme.
Dela paprikan i 2-2 cm stora bitar.
SÀtt ugnen pÄ 220 grader.
Vik köttstrimlorna och trÀ upp dem pÄ grillspett varva med paprika. Packa inte köttet för tÀtt. Salta och peppra.
Tillaga spetten i ugnen ca 15 minuter.
Koka havreriset med buljong tĂ€rningen i cirka 13 minuter. LĂ„t svalna lite grann. Hacka rödlök och paprika och blanda i. Toppa med fetaost, persilja och oliver - eller det du gillar đ
Riv gurkan, grovt och lÄt rinna av i en sil. Salta lÀtt och pressa ut vÀtska. NÀr gurkan runnit av blanda med yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar.