Fräscha smaker, härliga texturer och den perfekta balansen mellan syra, sälta och lite hetta. En enkel rätt med smak av Vietnam, perfekt för snabb middag eller i lunch On-The-Go. Testa, och dela gärna resultatet 😃
Original recept från www.instagram.com
Jan. 17, 2025
250 g fläskfärs
1 st vitlöksklyfta
1 tsk ingefära
1 st liten bananscharlottenlök
0.25 dl finhackad koriander (stjälk och blad)
1 st citrongräs
1 tsk fisksås
1 msk ostronsås
1 tsk socker
Salt, peppar
100 g daikon (rättika)
100 g morot
2.5 tsk salt
0.4 dl varmt vatten
2.5 tsk strösocker
2.5 tsk ättika
2 msk vatten
2 msk limejuice, färsk (ca 1-2 st lime)
3 msk fisksås
1 msk socker
1 - 3 st små chili (beroende på önskad hetta)
1 - 2 st vitlöksklyfta
Pickla grönsaker (Do Chua): Skär daikon och morot i tunna stavar, salta och låt dra 10 min. Skölj av i vatten. Blanda lagen: vatten, socker och ättika. Häll över grönsakerna och låt stå minst 30 min.
Nuoc cham-dressing: Blanda vatten, limejuice, fisksås och socker. Rör tills sockret lösts upp. Tillsätt finhackad chili och vitlök. Smaka av.
Köttbullar: Blanda ihop alla ingredienser till smeten och forma sedan köttbullarna. Stek i neutral olja på medelvärme tills gyllene.
Koka nudlar enligt anvisning. Skölj av och lägg upp i en skål.
Toppa med picklade grönsaker, köttbullar, färska örter och ringla över lite av nuoc cham-dressingen.
Servera direkt och låt gästerna själva justera mängden dressing efter smak.