Vissa svär på att den funkar till allt, men för mig är det den optimala dipsåsen till kött - helst tillsammans med Moo Yang (grillat fläsk) och sticky rice (khao niao). En av mina absoluta favoriter och matminnen från tiden i Bangkok.
Original recept från www.instagram.com
Jan. 17, 2025
Kött i skivor (nöt eller fläsk)
1 msk ljus soja
1 msk ostronsås
0.5 msk palmsocker (finrivet)
1 - 2 st vitlöksklyftor
Svartpeppar
2 msk finhackad koriander, gärna stjälkar från knippe
0.5 st bananscharlottenlök, finhackad
1 msk tamarindpasta
1 - 2 msk palmsocker (alt. brunt socker)
2 tsk rostat rispulver (rosta ris i torr panna, mortla)
1 st liten salladslök
1 - 2 msk torkad chili, flakes/pulver (välj sort/sorter med hetta efter smak)
1 - 2 msk limesaft
1 - 2 msk fisksås
Några tsk vatten
Klibbigt ris (thai glutinous rice) blötlagt minst 4 timmar, men gärna 12 eller över natten.
Dagen (eller minst 4h) innan: Mortla vitlök och korianderrot och blanda med övriga ingredienser till marinaden, lägg ner köttet och ställ in i kylen.
Blötlägg riset. Riset kommer att svälla så häll vatten upp till några centimeter ovanför riset. Täck och låt stå framme.
Lägg en ren kökshandduk/silduk i en bambukokare, häll av vattnet från riset och lägg i. Sätt på ett lock och ånga riset i ca 20 min eller tills färdigt.
Hacka schalottenlök och koriander fint, strimla salladslöken. Finriv/skär och tillsätt palmsocker samt övriga ingredienser till såsen. Olika märken av tex. fisksås eller tamarindpasta kan skilja sig åt i sånt som sälta eller syra så smaka av och justera mängden och balansera upp med socker eller lime.
Rispulvret samt chilin kommer att svälla aningen. Späd därför dipsåsen med vatten tills du får en lite 'rinnigare' konsistens.
Grilla/stek köttet och låt vila. Häll gärna i fettet från stekpannan för en rundare smak. Skär sedan i tunna skivor och servera tillsammans med ris och sås.