Denna silltårta är så god på buffén, som förrätt eller julbordet. Den går bra att förbereda i god tid.
Dec. 21, 2022
75 g smör
225 g kavring
2 st gelatinblad
2.5 st matjessillburkar (à 200 g inkl spad)
1 st liten rödlök
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
3 dl crème fraiche
125 g naturell färskost
2 msk hackad gräslök
Smält smöret i en kastrull. Mixa kavring till smulor. Häll smöret på kavringen. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Ställ formen i kylen ca 15 minuter.
FYLLNING: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt matjessillen rinna av, spara spadet och hacka sillen. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, gräslök och dill.
Mixa crème fraiche och färskost. Värm I/4 av ostkrämen i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem i blandningen. Rör ner blandningen i resten av krämen. Smaka av med ev lite av spadet.
Rör ner matjessill blandningen i krämen. Häll smeten i formen. Ställ i kylen för att stelna, ca 3 timmar.
Strö över gräslök och servera.