En av mina absoluta favoritpajer. Går snabbt att slänga ihop, minimalt med disk och magiskt god. Jag brukar köra på syrliga svenska äpplen. Perfekt om man har egna träd att använda fallfrukten till paj.
Dec. 11, 2022
5 - 7 st svenska äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
2 dl socker
0.5 tsk bakpulver
0.5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem och lägg bitarna i en ugnssäker form.
Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt resten av alla ingredienser (inte äpplena). Blanda ihop allt. Häll smeten över äppelbitarna.
Sätt in pajen i ugnen och låt den stå i runt 30-35 minuter. Tills den fått färg. Ta ut pajen och låt den svalna något. Då blir den extra god. Serveras med fördel till vaniljglass.