Mördeg bakar man enkelt på smör, strösocker, ägg, vaniljsocker och vetemjöl. Sedan är det bara att baka världens godaste mördegskakor och pajer 🥰
Jan. 14, 2025
200 g smör
1 dl strösocker
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
5 - 6 dl vetemjöl
Skär kallt smör i tärningar. Eller låt smör bli rumsvarmt.
Blanda hastigt ihop smör, strösocker, ägg, vaniljsocker och vetemjöl till en deg.
Man kan knåda ihop degen hastigt för hand eller köra ihop i en matberedare med kniven.
Mängden vetemjöl kan variera något beroende på hur fuktigt vetemjölet är. Justera med vetemjöl, så man får en deg som är fast nog att kavla ut och men samtidigt inte smular sönder.
Slå gärna in degen i plastfilm och lägg den i kylen 1 timme att vila, så går den lättare att kavla samt skära ut.
Kan förberedas innan och förvaras i kylen.
Nu är mördegen redo att användas till kakor, pajer och liknande. Knåda ihop den, så den är smidig att nog att kavlas ut eller tryckas ut i formar om man önskar det.