En otroligt god och saftig äppelkaka med jättegott lager av mandeltosca uppepå 😋 Kakan är minst lika saftig dagen efter 🥰
Jan. 14, 2025
3 st ägg
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl mjölk
3.25 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker
5 st äpplen
150 g mandelspån
100 g smör
2 msk vetemjöl
3 msk mjölk
1 dl strösocker
Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Smöra och täck en springform med bakplåtspapper (min form var 23cm). Kom ihåg att storleken på din form påverkar gräddningstiden.
Vispa smöret och sockret med elvisp och tillsätt ett ägg åt gången och vispa ihop. Vänd i mjölken och vispa ihop. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner med en slickepott och blanda till en jämn smet. Häll över smeten i formen. Skala och skiva äpplena tunt. Exakt hur många äpplen du behöver beror på storleken på dina äpplen. De ska täcka toppen av kakan. Pudra över kanel.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Förbered toscan under tiden. Kakan ska vara 80% gräddad när toscan ska på.
Toscatäcke: Smält smöret - vänd i resten av ingredienserna och blanda ihop.
Toppa kakan med ett jämnt lager tosca. Grädda sedan igen i ca 15-20 minuter eller tills toscan är gyllene och kakan är gräddan. Känn med en tandpetare.
Låt kakan svalna något och servera sedan