Gammeldags sockerspröda struvor

Lycka till med struvbaket! đŸ„° Det hĂ€r receptet rĂ€cker till ca 40-45 struvor, lite beroende pĂ„ hur stort struvjĂ€rn man har. 💡Tips! StruvjĂ€rn finns att fynda pĂ„ diverse loppisar.

HelĂ©n ”Nenne” Mattsson

Jan. 14, 2025

Ingredienser

2 st Àgg

1.5 dl vatten

2 msk grÀdde

1.5 dl vetemjöl

Gör sÄ hÀr

1. Rör ihop alla ingredienser till en ganska rinnig smet. DÀrefter fÄr smeten stÄ i kylen nÄn timme, dels sÄ att mjölet svÀller lite, men Àven för att bli riktigt kall. Sen Àr det dags för sjÀlva friteringen! UpplÀgget Àr detsamma som för klenÀterna, 180 grader varm olja, ha lock nÀra till hands och gÀrna en termometer i oljan för att kunna hÄlla koll pÄ tempen! LÄt sen struvjÀrnet vila i den heta oljan nÄn minut sÄ att det vÀrms upp ordentligt och fÄr en hinna av olja pÄ sig.

2. Action time! Ta upp struvjÀrnet ur oljan och doppa i smeten och lÄt det frÀsa till. Var noga med att inte doppa för djupt i smeten! Kommer det smet pÄ ovansidan av jÀrnet sÄ gÄr det inte att lossa struvan frÄn jÀrnet pÄ ett snyggt sÀtt nÀr den Àr friterad och klar..

3. Lyft sen tillbaks det smetklÀdda jÀrnet ner i oljan, var noga med att sÀnka ner hela jÀrnet under ytan sÄ att hela struvan blir friterad. LÄt det bubbla loss ett litet tag och hÄll sen koll pÄ struvans fÀrg, nÀr den börjar bli gyllenbrun Àr det dags att plocka upp den!

4. Återigen Ă€r det lĂ€ge att ha ett fat med hushĂ„llspapper pĂ„ i nĂ€rheten sĂ„ att överflödig olja kan rinna av.

5. Oftast lossar struvorna lĂ€tt av sig sjĂ€lva nĂ€r de Ă€r fĂ€rdigfriterade (ibland tom redan innan man fĂ„tt upp dem ur oljan!), men de första i en omgĂ„ng kan vara lite trixiga att fĂ„ av jĂ€rnet. Peta försiktigt med en gaffel om den inte vill lossna frĂ„n och ge inte upp om det blir nĂ„gra ”skrĂ€pstruvor” i början som gĂ„r sönder! (Kolla noga i högerkanten pĂ„ bilden nedan, dĂ€r ligger resterna av mina tvĂ„ första skrĂ€pstruvor den hĂ€r omgĂ„ngen.)

6. NĂ€r struvan har lossnat frĂ„n jĂ€rnet och överflödig olja sugits upp av hushĂ„llspappret sĂ„ Ă€r det dags att doppa dem i socker! Till skillnad frĂ„n mina klenĂ€ter sĂ„ anser jag att struvorna mĂ„ste doppas i socker (det Ă€r ju ingen socker i smeten). Ha en skĂ„l med strösocker intill din ”arbetsstation” och doppa ner struvorna medans de fortfarande Ă€r varma sĂ„ att sockret fĂ€ster.

7. Efter ett tag fÄr man in snitsen och armarna börjar röra sig pÄ automatik mellan oljan, smeten och sockerfatet och rÀtt som det Àr har man byggt sig ett mindre berg av sockerspröda struvor!

8. Om det skulle gĂ„ Ă„t skogen med mer Ă€n de första struvorna sĂ„ kolla temperaturen pĂ„ oljan sĂ„ den sĂ€kert Ă€r 180 grader, rör sen runt nĂ„gra varv i smeten sĂ„ att den blir jĂ€mn/homogen. Testa att byta struvjĂ€rn om du har fler att vĂ€lja pĂ„, alla mina jĂ€rn beter sig lite olika beroende pĂ„ material, godstjocklek och slĂ€ppvinklar (oj, nu kom visst ingenjören i mig fram!). Och har nĂ„n struva brĂ€nt fast i jĂ€rnet sĂ„ var noga med att fĂ„ bort alla rester av den innan du försöker med nĂ€sta struva


Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis sÄ kan du samla alla dina recept pÄ en plats för att göra det lÀttare att planera, handla och laga din mat.