Shepherd’s Pie är en klassisk rätt från England. Den mustiga lammfärssåsen smaksätts med worcestershiresås och torkade örter. Det maffiga potatismoset som toppar gratängen får sin goda smak från cheddar och vitlök. Detta är en utmärkt rätt att laga om man fått lammfärssås (eller köttfärssås) samt potatismos över från dagen innan. Servera gärna en krispig sallad 🥰
Jan. 13, 2025
500 g lammfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör- & rapsolja
1 msk worcestershiresås
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 dl vatten
1 st köttbuljongtärningar
2 dl frysta ärter
500 g mjölig potatis
500 g mjölig potatis
500 g rotselleri
500 g rotselleri
2.5 dl grädde
2.5 dl grädde
150 g kvibille riven ost cheddar
150 g kvibille riven ost cheddar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk vitlökspulver
Salt och svartpeppar
Salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjuk i smör-&rapsolja. Tillsätt färs och finfördela den med trägaffel. Fräs tills färsen fått fin färg.
Tillsätt worcestershiresås, tomatpuré, timjan och rosmarin. Blanda väl. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Koka ihop 2–3 min. Vänd ner ärtorna och lägg färsen i en smord ugnsform med hög kant, ca 20x30 cm.
Potatismos: Skala och tärna potatis och selleri. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av.
Värm upp grädden och mosa ihop med rotfrukterna . Tillsätt ost och vitlökspulver. Smaka av med salt och peppar. Fördela moset över färsen.
Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.
Låt Shepherd’s Pie svalna något innan den serveras.