Dumplings (deg + fyllning)

Att göra egna dumplings är roligt! Variera fyllningen efter egen smak och ät dem med dipsås, eller i en soppa 🥰 Dumplings är väldigt populära i Kina. Man kan hitta många olika variationer (se olika fyllningar längre ned) runt om i landet – dem äts på gatan, hemma, i eleganta kök och enkla restauranger. Vanligtvis lindas en fyllning av köttfärs och grönsaker in i en speciell dumplingsdeg. Dem kan sen kokas, ångas eller stekas (i Kina brukar man faktiskt inte fritera dem!). Det går bra att frysa in dumplings/gyoza (som du inte tillagat) och spara i frysen i upp till en månad. Man kan köpa dumplingsdeg: 1 paket Gyoza skin (fryst dumplingsdeg). Exempel på dippsås… DIPPSÅS 1: 2 dl Majonnäs 1 tsk Sesamolja 3 tsk Sriracha DIPPSÅS 2: 2 cm Ingefära 1 st Vitlöksklyftor 1 st Lime 2 msk Japansk soya 1 msk Ljus sirap

Helén ”Nenne” Mattsson

Jan. 13, 2025

Ingredienser

5 dl vetemjöl special

1 dl vatten

1 st ägg

Gör så här

Blanda mjöl, vatten och ägg och arbeta degen ca 5 min, helst i degblandare eller matberedare. Vira in degen i en fuktig handduk eller plastfolie och låt vila i kyl 45-50 min.

Dela degen i fyra delar och gör dumplings av en del i taget. Rulla ut varje del till en längd och skär den i 15 bitar.

Kavla ut varje bit för sig, lägg på en rågad tesked fyllning, fukta kanterna med ytterst lite vatten. Nyp ihop uppåt till knyten eller gör små paket.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek några knyten i taget, så att de får lite färg runtom. Häll i 1 dl vatten, lägg på ett lock och låt ånga ca 5 min.

Räkfyllning: 8 stora räkor ¼ knippe koriander 1,5 cm ingefära 1 vitlöksklyfta 1 salladslök ¼ chilipeppar 5 shiitakesvampar 2 msk sojasås 1 msk risvinäger och ½ msk sesamolja. Skala räkorna och hacka fint. Plocka bladen från koriandern och hacka fint. Skala och riv ingefäran. Skala vitlöken och pressa klyftan. Skär salladslöken och chilipepparn fint. Skär svampen i små bitar. Blanda alla dessa ingredienser med sojasås, risvinäger, sesamolja och salt efter smak. Blanda räkblandningen för hand och låt fyllningen bli fast i kylskåpet i 30 minuter. Lägg ungefär 2 teskedar fyllning i mitten av varje dumpling- eller wontondegplatta. Vik plattorna dubbelt och nyp ihop kanterna ordentligt. Tryck ändarna något mot varandra.

Köttfärsfyllning: 400 g nötfärs eller fläskfärs 450 g vitkål ½ vårlök 1 tbsp ingefära 90 ml vatten 1 tbsp soya 2 tbsp rödvin ½ tsp svartpeppar och 1 tsp strösocker Skala och skär upp salladslöken fint. Ställ undan hälften. Blanda hälften av löken med ingefäran och 90 ml vatten. Skölj och skär upp vitkålen. Lägg i en skål och tillsätt 1 tsk sallt. Rör om och låt vila i 10 minuter. Blanda färsen med vin, peppar, sojasås, socker och 1 tsk med salt. Tillsätt ingefärs- och lökvattnet 1 msk i taget medans man rör runt i färsen. Blanda köttmixen med kål. Vik ihop alla dumplings! Fukta kanten på degen med lite vatten. Placera 1 msk fyllning i mitten. Nyp ihop degens kanter för att försegla.

Kycklingfyllning: 1 krm salt 1 krm vitpeppar, nymald 1 krm strösocker 1 ägg 1 msk majsstärkelse 1 msk sesamolja 1 msk ostronsås 2 msk svampsoja, "mushroom soy sauce" 1 msk ingefära, finhackad 0.5 färsk koriander och 550 g kycklingfärs Blanda alla ingredienser till en smet.

Vegetarisk fyllning: 250 g svamp, t ex champinjoner 2 msk neutral olja 100 g vitkål, riven 2 salladslökar, skivade 2 vitlöksklyftor, rivna 2 msk finriven färsk ingefära 1/2 lime, finrivet skal och saft 2 msk japansk soja 1/2 tsk salt Hacka svampen. Stek den i olja tills den får lite färg. Tillsätt vitkål, salladslök, vitlök och ingefära och stek ytterligare ett par min. Blanda i limeskal (endast det gröna), limesaft, soja och salt. Lägg ca 1 msk fyllning på varje degplatta, fukta kanterna och nyp ihop till knyten.

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.