Att göra egna dumplings är roligt! Variera fyllningen efter egen smak och ät dem med dipsås, eller i en soppa 🥰 Dumplings är väldigt populära i Kina. Man kan hitta många olika variationer (se olika fyllningar längre ned) runt om i landet – dem äts på gatan, hemma, i eleganta kök och enkla restauranger. Vanligtvis lindas en fyllning av köttfärs och grönsaker in i en speciell dumplingsdeg. Dem kan sen kokas, ångas eller stekas (i Kina brukar man faktiskt inte fritera dem!). Det går bra att frysa in dumplings/gyoza (som du inte tillagat) och spara i frysen i upp till en månad. Man kan köpa dumplingsdeg: 1 paket Gyoza skin (fryst dumplingsdeg). Exempel på dippsås… DIPPSÅS 1: 2 dl Majonnäs 1 tsk Sesamolja 3 tsk Sriracha DIPPSÅS 2: 2 cm Ingefära 1 st Vitlöksklyftor 1 st Lime 2 msk Japansk soya 1 msk Ljus sirap
Jan. 13, 2025
5 dl vetemjöl special
1 dl vatten
1 st ägg
Blanda mjöl, vatten och ägg och arbeta degen ca 5 min, helst i degblandare eller matberedare. Vira in degen i en fuktig handduk eller plastfolie och låt vila i kyl 45-50 min.
Dela degen i fyra delar och gör dumplings av en del i taget. Rulla ut varje del till en längd och skär den i 15 bitar.
Kavla ut varje bit för sig, lägg på en rågad tesked fyllning, fukta kanterna med ytterst lite vatten. Nyp ihop uppåt till knyten eller gör små paket.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek några knyten i taget, så att de får lite färg runtom. Häll i 1 dl vatten, lägg på ett lock och låt ånga ca 5 min.
Räkfyllning: 8 stora räkor ¼ knippe koriander 1,5 cm ingefära 1 vitlöksklyfta 1 salladslök ¼ chilipeppar 5 shiitakesvampar 2 msk sojasås 1 msk risvinäger och ½ msk sesamolja. Skala räkorna och hacka fint. Plocka bladen från koriandern och hacka fint. Skala och riv ingefäran. Skala vitlöken och pressa klyftan. Skär salladslöken och chilipepparn fint. Skär svampen i små bitar. Blanda alla dessa ingredienser med sojasås, risvinäger, sesamolja och salt efter smak. Blanda räkblandningen för hand och låt fyllningen bli fast i kylskåpet i 30 minuter. Lägg ungefär 2 teskedar fyllning i mitten av varje dumpling- eller wontondegplatta. Vik plattorna dubbelt och nyp ihop kanterna ordentligt. Tryck ändarna något mot varandra.
Köttfärsfyllning: 400 g nötfärs eller fläskfärs 450 g vitkål ½ vårlök 1 tbsp ingefära 90 ml vatten 1 tbsp soya 2 tbsp rödvin ½ tsp svartpeppar och 1 tsp strösocker Skala och skär upp salladslöken fint. Ställ undan hälften. Blanda hälften av löken med ingefäran och 90 ml vatten. Skölj och skär upp vitkålen. Lägg i en skål och tillsätt 1 tsk sallt. Rör om och låt vila i 10 minuter. Blanda färsen med vin, peppar, sojasås, socker och 1 tsk med salt. Tillsätt ingefärs- och lökvattnet 1 msk i taget medans man rör runt i färsen. Blanda köttmixen med kål. Vik ihop alla dumplings! Fukta kanten på degen med lite vatten. Placera 1 msk fyllning i mitten. Nyp ihop degens kanter för att försegla.
Kycklingfyllning: 1 krm salt 1 krm vitpeppar, nymald 1 krm strösocker 1 ägg 1 msk majsstärkelse 1 msk sesamolja 1 msk ostronsås 2 msk svampsoja, "mushroom soy sauce" 1 msk ingefära, finhackad 0.5 färsk koriander och 550 g kycklingfärs Blanda alla ingredienser till en smet.
Vegetarisk fyllning: 250 g svamp, t ex champinjoner 2 msk neutral olja 100 g vitkål, riven 2 salladslökar, skivade 2 vitlöksklyftor, rivna 2 msk finriven färsk ingefära 1/2 lime, finrivet skal och saft 2 msk japansk soja 1/2 tsk salt Hacka svampen. Stek den i olja tills den får lite färg. Tillsätt vitkål, salladslök, vitlök och ingefära och stek ytterligare ett par min. Blanda i limeskal (endast det gröna), limesaft, soja och salt. Lägg ca 1 msk fyllning på varje degplatta, fukta kanterna och nyp ihop till knyten.