En fräsch melonsalsa med en egen rökig majonnäs till. Stek pilgrimsmusslorna hastigt innan servering. En jättegod förrätt!
March 14, 2024
12 st pilgrimsmusslor (el kammusslor)
2 st tomater
150 g honungsmelon
1 st stjälkselleri
1 st chilifrukt, en liten grön
2 st salladslök
2 tsk flytande honung
2 msk pressad lime
2 msk färsk koriander
1 krm tabasco
Limeklyftor till dekoration
2 st äggulor
2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
0.5 tsk salt
2 dl rapsolja, neutral
1 krm hickory liquid smoke
Dela och kärna ur tomaterna. Skala och kärna ur melonen. Skär tomater, melonen och stjälkselleri i 1/2 cm stora bitar. Dela och kärna ur chilin och skär sen chili och salladslöken i tunna strimlor.
Blanda tomater, melon, selleri, chili och salladslök i en skål. Tillsätt honung, limejuice och lite salt och blanda runt. Detta kan du förbereda och sen sätta i kylskåpet. Innan servering blandar du i tabascon och den färska koriandern.
Lägg 2 äggulor, 2 tsk färskpressad citronjuice , 1 tsk dijonsenap och 1/2 tsk salt i en bunke. Vispa med en elvisp eller stavmixer. Tillsätt under vispningen 2 dl rapsolja (utan smak) i en tunn stråle, lite i taget, tills såsen blir tjock. Blanda i 1 krm hickory liquid smoke (rökextrakt på flaska). Denna håller tre dygn i kylskåp.
Lägg upp salsan på en tallrik och garnera med limeklyftor och lite salladslök. Lägg upp majonnäsen vid sidan om. Torka och sen stek pilgrimsmusslor hastigt i smör och krydda med salt och vitpeppar. Lägg upp på salsan och servera.