Det blev så gott med tranbär, apelsin och kanel och smakerna passar utmärkt till julbordet. Så jag kan varmt rekommendera detta recept på tranbärssill. Jag fick tips om denna på instagram. Receptet finns här och i mitt recept gjorde jag endast lite små ändringar: http://www.frostrosor.nu/2012/12/cranberry-herring-julens-vackraste-sill.html
Original recept från sandracallermo.se
Dec. 14, 2024
1 pkt 5-minuterssill (á 420 g)
0.5 dl tranbärsjuicekoncentrat
2 st kanelstänger
4 st rosépepparkorn
4 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
0.5 st apelsin
1 dl tranbär (frysta)
0.5 st rödlök
Öppna sillen och sila av lagen i en kastrull. Häll i tranbär-sjuice, kanelstänger, rosépepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad i kastrullen och låt allt koka upp och dra sedan av från värmen.
Ta en potatisskalare och riv ner några skivor apelsinskal.
Skär sedan din apelsinhalva i skivor och lägg i lagen (välj antal beroende på hur mycket apelsin du vill att den ska smaka). Lägg i apelsinskal och skivor i kastrullen tillsammans med tranbär.
Skala och strimla löken. Skiva sillfiléerna i skivor. Varva sill med lök och apelsin och tranbär från lagen i glasburkar. Avsluta med att hälla på lagen.
Låt stå minst någon timme men gärna ett dygn.