Den här fantastiska rätten kommer ursprungligen från Nordafrika och är en tomat- och chiligryta med pocherade ägg. Perfekt till helgens långfrukostar, tillsammans med varma pitabröd och hummus. Jag börjar alltid med att steka löken på låg värme, riktigt länge. Då blir den söt och lockar fram tomaternas sötma. En stekpanna eller kastrull med lock ger bästa resultat. /Nidal [Läs mer om kokboken Shakshuka hos Adlibris >>](https://www.adlibris.com/se/bok/shakshuka-jerusalems-kok---mat-utan-granser-9789174247138)
Original recept från www.koket.se
Feb. 18, 2022
2 gul lök
Olivolja
3 vitlök
5 tomat
2 chilifrukt
1 msk malen spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
1 msk harissa
1 msk tomatpuré
2 dl ljus lager
1 kruka färsk koriander
4 ägg
Pitabröd
Hummus
Skala och taÌrna gul loÌk och stek i olivolja i en kastrull paÌ laÌg vaÌrme i 10-15 minuter, helst under lock. RoÌr runt lite daÌ och daÌ.
Skala och riv eller hacka vitloÌk och tillsaÌtt i kastrullen. Stek i 5 minuter till.
TaÌrna tomaterna i grova bitar och hacka chilin och laÌgg ner i loÌkblandningen. TillsaÌtt kryddorna, harissa och tomatpureÌ. SlaÌ paÌ oÌlet (det gaÌr bra att anvaÌnda vatten men det aÌr roligare med oÌl), koka upp och laÌt sedan puttra paÌ laÌg vaÌrme i cirka 15 minuter. Smaka av, salta eller peppra om det behoÌvs.
Hacka koriandern och blanda i. Spara lite till garneringen.
NaÌr grytan aÌr klar, knaÌck i aÌggen. Var foÌrsiktig saÌ att inte aÌggulan gaÌr soÌnder. Shakshukan ska vara saÌ tjock att du kan goÌra smaÌ gropar daÌr du knaÌcker i aÌggen. SaÌtt paÌ lock och laÌt koka i naÌgra minuter tills aÌggen aÌr klara.
Servera med varma pitabroÌd och en tallrik hummus.