Ett smarrigt recept på lax och en fantastiskt god gräslökssås. Tillaga laxen i ugnen och laga till såsen som bland annat består av fiskbuljong, gräslök, timjan, vitpepparkorn, lagerblad, schalottenlök och purjolök. Supergott!
Original recept från www.ica.se av ICA Köket
Jan. 14, 2025
4 st laxfiléer
Salt
Peppar
1.5 st fiskbuljongtärning
4 dl vatten
1 dl finskuren purjolök
1 krm timjan
8 st vitpepparkorn
2 st små lagerblad
3 st schalottenlökar
4 dl torrt vitt vin t ex val de loire
3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
50 g smör
3 msk hackad gräslök
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda buljongtärningar, vatten, purjo, timjan, vitpeppar och lagerblad i en kastrull. Koka kraftigt i 15-20 minuter. Sila av buljongen.
Skala och finhacka löken. Fräs den med lite av smöret i en kastrull tills löken är blank och mjuk. Späd med den silade buljongen samt vinet. Koka ihop utan lock på kraftig värme tills ca 1 1/2 dl kvarstår (för 6 port). Späd med grädden och fortsätt koka tills såsen tjocknar.
Skala och koka potatis.
Lägg laxfiléerna i en lättsmord ugnsform och krydda med salt och peppar. Stek fisken mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills den känns klar. Slå av ev spad ur formen.
Värm såsen om den kallnat. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Därefter kan såsen inte värmas utan risk för att smöret fäller ut; såsen spricker. Rör ner gräslöken och slå såsen över laxen.
Servera med den kokta potatisen, citron och en grönsallad till.