Birria tacos är tortillabröd fyllda med högrev som fått koka i en chilikryddad sås, tills köttet faller sönder. Servera den smakrika såsen i bröden och gärna med limeklyftor och koriander.
Original recept från www.ica.se
Feb. 18, 2022
1 torkad chipotlechili (1 tsk motsvarar ca 5 g)
1 torkad anchochili (1 msk motsvarar ca 15 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0.5 msk olja
2 krm malen nejlika
1 tsk torkad oregano
0.5 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
0.5 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
1 kg högrev
Salt
1 kanelstång
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 dl vatten
16 tortillabröd (små)
150 g riven ost
Hackad rödlök
Färsk koriander
Limeklyftor
Kryddmix: Koka upp vatten i en liten kastrull (för blötläggning av chili). Ta av kastrullen från värmen och blötlägg chilin i vattnet i 10 minuter.
Skala och hacka gul- och vitlöken. Fräs lökhacket mjukt i oljan i en gryta, sänk värmen och rör i kryddorna. Låt dem fräsa någon minut. Dra av grytan från värmen och tillsätt vinäger och vatten.
Skär bort skaftet på den blötlagda chilin och dela och skrapa ur kärnorna. Mixa chilin (utan skaft och kärnor) med lökblandningen till en slät kräm.
Gryta: Skär köttet i 5 x 5 cm stora bitar och krydda dem med salt. Lägg köttet i grytan och tillsätt chili- och lökmixen, kanelstång, lagerblad, smulad buljongtärning och vatten. Sjud under lock ca 4 timmar eller tills köttet är riktigt mjukt.
Dra isär köttet med en gaffel.
Doppa ett tortillabröd i chiligrytan och skaka av överflödig sås. Lägg brödet i stekpannan och stek först på ena sidan. Vänd brödet och lägg på lite ost och låt steka på andra sidan. Upprepa med resterande bröd.
Till servering: Fyll tortillabröden med kött från grytan. Toppa med hackad lök och koriander. Häll upp såsen som blir över i en skål. Servera tacosen tillsammans med sås och limeklyftor.