Klassisk saffransdoftande fisksoppa med blandad fisk, räkor, vitt vin och fänkål. Serveras med en klick vitlöksaioli. **Tips!** Soppan smakar extra gott om du använder [hemgjord fiskbuljong.](/hemgjord-fiskbuljong-se-gor)
Original recept från www.koket.se
Feb. 18, 2022
600 g blandad fisk
500 g räkor med skal
2 vitlök
1 fänkål
1 purjolök
1 morot
0.5 g saffran
2 msk tomatpuré
3 tomat
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
0.8 l fiskbuljong
1 tsk torkad timjan
Svartpeppar
Salt
Neutral rapsolja
1 dl färsk persilja
1 dl majonnäs
1 vitlök
Citronsaft
I en tjockbottnad kastrull, stek purjo, fänkål, vitlök och morot tills mjukt, men utan att det tar färg. Höj värmen och tillsätt tomat samt tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, grädde och timjan. Koka ihop i 7-8 minuter.
Skär under tiden fisken i munsstora bitar. När soppan kokat klart, smaka av med salt och peppar. Dra grytan av plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
Under tiden fisken tillagas, riv vitlök över majonnäsen och droppa lite citron över. Rör om väl.
Skala räkorna och toppa soppan precis innan servering, strössla persiljan över och servera genast med aioli och ett gott bröd.
Matsortera dina skal från grönsakerna och räkskalen till återvinning och njut av din soppa!