Ett smart sätt att göra kroppkakor fort… Hittade receptet på nätet 🥰 Servera kroppkakan i skivor med (skirat) smör, salt (inte flingsalt), lingonsylt och råkostsallad.
Jan. 10, 2025
1.1 kg potatis
2 st ägg
2.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
Fyllning (den här gången):
200 g rimmat fläsk
1 pkt bacon
1 st lite större gul lök
1 st isterband
Nymalen vit- och svartpeppar
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, ånga av den, pressa den och låt den svalna.
Fintärna fläsket, finstrimla baconet, finhacka löken och ta skinnet av isterbandet.
Bryn fläsk och bacon tills fettet smält, ha i löken och låt allt fräsa tills löken är mjuk. Mosa i isterbandet och låt allt fräsa till det fått lite färg. Mal några ordentlig varv med både vit- och svartpeppar.
Den pressade potatisen: blanda i äggen, mjölet och saltet med lite snabba rörelser. Smaka av salthalten.
Sätt ugnen på 200°
Smöra en långpanna och forma två längder av ”potatissmeten” däri. Blöt händerna, så går det lättare.
Gör en ränna i smeten och fördela fyllningen där. Blöt händerna och för ihop smeten igen, så man täcker det hela, som en köttfärslimpa. Pensla med vatten och täck med aluminiumfolie.
In med härligheten i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt kroppkakelängden vila några minuter, innan man skivar den. Den är väldigt kletig när den är het, men blir lättare att skära i efter en stund.