450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)
100 g smör eller margarin
2.5 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
0.5 g saffran
0.5 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
1 st ägg till pensling
Russin till garnering
Smält matfettet i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
Rör ner i saffran i degvätskan.
Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
Arbeta degen till den är smidig, ca 10 minuter med maskin eller det dubbla för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i ca 16 bitar och baka ut genom att rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.
Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
Täck med bakduk, låt jäsa 45 minuter.
Värm ugnen till 250°C.
Pensla med uppvispat ägg efter jäsning och garnera eventuellt med russin.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Ät med ett stort glas mjölk.