KÅLDOLMAR

Jag minns hur hela trapphuset doftade av farmor Signes mat och att man visste, redan innan man kommit fram till dörren, vad som väntade på bordet inne i lägenheten. Man hoppades ofta på kåldolmar och glädjen var stor när det var det som väntade. Tänker ofta på farmor när jag gör kåldolmar eller kliver in i ett trapphus som doftar mat. Idag lagar jag kåldolmar för att det är så gott och för att jag vill att mina barn ska få uppleva samma goda husmanskost som jag fick som barn.

Nadia Rangsjö

Dec. 6, 2022

Ingredienser

Kåldolmar

400g blandfärs

1 kg vitkål

1 st gul lök

3 msk smör

1 dl mjölk

½ dl ströbröd

1ägg

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 msk farinsocker

2 msk soja

Gräddsås

2 - 3 msk vetemjöl vatten (eller steksky)

3 dl mjölk

3 st di vispgrädde

2 - 3 tsk kinesisk soja

1 - 2 msk kalvfond

1 - 2 msk svartvinbärsgelé

Salt

Vitpeppar

En skvätt vitvinsvinäger

Gör så här

Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund.

Plocka av 20-22 blad fran kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Ta 100g av det som blev kvar av vitkälen och hacka fint. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka den fint och lägg med vitkålshacket.

Sätt ugnen pà 200°.

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kalhacket i 1 msk smör.

Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, ägg, salt och peppar.

Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form.

Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

Gräddsås: Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky. Späd ut med grädden och sen mjölk. Rör i resten av ingredienserna låt koka upp. När såsen är i den konsistens du önskar, smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger. Krydda med salt och vitpeppar.

Häll hälften av såsen över kåldolmarna och ställ in dem i ugnen i ytterligare 15 min. Servera med kokt potatis och lingonsylt och NJUT!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.