Över 60 minuter

Saffranslängd

Supersaftig och dekorativ saffranslängd som alla tror är köpt

emmasmatochmjölk

Dec. 3, 2022

Ingredienser

Saffransdeg

450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)

100 g smör eller margarin

2.5 dl mjölk 3% fett

25 g jäst för söta degar

0.5 g saffran

0.5 tsk salt

1 dl strösocker

Fyllning

250 g mandelmassa

200 g smör

2 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

Garnering

1 st ägg till pensling

1 krm salt

Pärlsocker

Sockerlag

Gör så här

Smält smöret i en kastrull

Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C)

Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen har löst sig

Rör ner saffran i degvätskan

Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen

Arbeta degen tills den är smidig, ca 10 minuter med maskin eller det dubbla för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös

Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter

Under tiden degen jäser, gör fyllningen genom att riva mandelmassa grovt, blanda med socker och vaniljsocker och därefter blanda i lite smör i taget till det blir en bredbar massa

Stjälp upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel

Bred på mandelmassasmöret

Rulla ihop degen längs långsidan och lägg den på ett bakplåtspapper

Klipp snett ner i rullen med ca 1,5 cm mellanrum och vik ut delarna varannan åt höger och varannan åt vänster för att få en fläta

Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter

Pensla med uppvispat ägg och häll på pärlsocker

Grädda i ugnen på 200°C i ca 20 minuter, vänd gärna plåten efter halva tiden för att få en jämn gräddning

Ta ut saffranslängden ut ugnen och pensla med sockerlag för att ge den lite extra glans

Ät och njut med ett stort glas mjölk

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.