Supersaftig och dekorativ saffranslängd som alla tror är köpt
Dec. 3, 2022
450 g vetemjöl (ca 7,5 dl)
100 g smör eller margarin
2.5 dl mjölk 3% fett
25 g jäst för söta degar
0.5 g saffran
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
250 g mandelmassa
200 g smör
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg till pensling
1 krm salt
Pärlsocker
Sockerlag
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C)
Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen har löst sig
Rör ner saffran i degvätskan
Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen
Arbeta degen tills den är smidig, ca 10 minuter med maskin eller det dubbla för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös
Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter
Under tiden degen jäser, gör fyllningen genom att riva mandelmassa grovt, blanda med socker och vaniljsocker och därefter blanda i lite smör i taget till det blir en bredbar massa
Stjälp upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel
Bred på mandelmassasmöret
Rulla ihop degen längs långsidan och lägg den på ett bakplåtspapper
Klipp snett ner i rullen med ca 1,5 cm mellanrum och vik ut delarna varannan åt höger och varannan åt vänster för att få en fläta
Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter
Pensla med uppvispat ägg och häll på pärlsocker
Grädda i ugnen på 200°C i ca 20 minuter, vänd gärna plåten efter halva tiden för att få en jämn gräddning
Ta ut saffranslängden ut ugnen och pensla med sockerlag för att ge den lite extra glans
Ät och njut med ett stort glas mjölk