Lompe, potetlompe, potetkake eller potetlefse, är en i Norge vanligt förekommande ojäst potatispannkaka, -läfsa eller -tunnbröd. Den är mjuk och typiskt två milimeter tjock. Potatis blev vanligt i Norge mot slutet av 1700-talet. Dessförinnan gjordes lomper, eller hällkakor, där av havremjöl eller kornmjöl och vatten. Potatis ersatte senare vattnet i degen. Lompe har ingen likhet alls med de korvbröd vi köper i Sverige. Lompe är mer än bara korvbröd. De är i huvudsak gjorda av potatis som i min värld är bättre för magen och känns mer ”matigt”. Använd gärna brödet som ett alternativ när du gör tacos, wraps eller klämmor.
Jan. 8, 2025
2 kg mjölig potatis (koka lite extra eftersom skalet ska bort)
2 st ts salt
2 dl rågmjöl eller kornmjöl
2 dl vetemjöl + 1 dl vetemjöl till utbakning
Koka potatisen med skalet på. Skala helst potatisen medan de är varma.
Mosa potatisen ordentligt med en potatisstöt eller potatispress.
Häll i salt, rågmjöl och vetemjöl. Knåda till en deg.
Ta lite av den småkladdiga degen och rulla den till små bollar.
Kavla ut degen tunt och stek på en medelvarm takke (stekhäll) eller en torr gjutgärnspanna / plättjärn.
Stek på medelhög värme på båda sidor. Lompene ska vara ljusa med bruna prickar.
Lägg lompene i en bakduk så att fukten bevaras och de förblir mjuka. Fukta bakduken om det behövs.
Slutligen: På med en smarrig korv och de tillbehör du vill ha – rulla ihop och njut 😋