Lomper (norskt korvbröd/potatisbröd)

Lompe, potetlompe, potetkake eller potetlefse, är en i Norge vanligt förekommande ojäst potatispannkaka, -läfsa eller -tunnbröd. Den är mjuk och typiskt två milimeter tjock. Potatis blev vanligt i Norge mot slutet av 1700-talet. Dessförinnan gjordes lomper, eller hällkakor, där av havremjöl eller kornmjöl och vatten. Potatis ersatte senare vattnet i degen. Lompe har ingen likhet alls med de korvbröd vi köper i Sverige. Lompe är mer än bara korvbröd. De är i huvudsak gjorda av potatis som i min värld är bättre för magen och känns mer ”matigt”. Använd gärna brödet som ett alternativ när du gör tacos, wraps eller klämmor.

Helén ”Nenne” Mattsson

Jan. 8, 2025

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.