Klassisk fruktkräm på torkad frukt - så enkelt och så gott! Servera krämen med kall mjölk eller varför inte en skvätt ovispad grädde? 🥰 💡Tips! Man kan blanda i en citron (man tar det yttersta gula skalet fint rivet, samt 1 msk citronsaft) och kryddar krämen med kanel eller 1/2 tsk hela kardemummakärnor som man mortlar. Om man vill ha ekologiska och KRAV-märkta soltorkade frukter, så finns de att köpa på Saltå Kvarn. De är osvavlade och får torka i solen utan tillsatta kemikalier.
Jan. 7, 2025
250 g blandad torkad frukt (t.ex. aprikoser, fikon, plommon och äpplen)
7.5 dl vatten
0.75 dl strösocker
0.5 dl vatten
1.5 msk potatismjöl
Mjölk eller ovispad grädde
Skär frukten i mindre bitar. Lägg frukten i en kastrull. Häll på vattnet och låt koka ca 10 min på svag värme.
Tillsätt strösocker (+ en citron = det yttersta gula skalet fint rivet, samt 1 msk citronsaft och ev. kanel eller mortlad kardemumma) och låt koka ytterligare 5 min.
Rör ihop en redning på vatten och potatismjöl. Dra kastrullen från värmen. Rör ner redningen.
Ställ tillbaka på värmen och låt koka upp. Häll upp krämen i en skål.
Servera krämen ljummen eller kall tillsammans med mjölk eller ovispad grädde.