Dessa saftiga lussekatterna med majonnäs är de godaste lussekatter jag någonsin bakat och smakat. Hemligheten bakom riktigt saftiga lussekatter är majonnäs! Låter de konstigt? Prova och ändra åsikt sen ❤️ Receptet ger ca 40-45 st
Dec. 13, 2022
50 g färsk jäst
5 dl kall standardmjölk
1 tsk salt
1.75 dl strösocker
1 g saffran
2 dl majonnäs
13 - 14 dl vetemjöl special + ca 2 dl till utbakning
1 st ägg
Pärlsocker och eller blötlagda russin
1.5 dl vatten
1.5 dl strösocker
Smula ner jästen i en stor bunke, tillsätt kall mjölk och rör tills jästen löst upp sig. Rör i salt, strösocker och saffran i bunken samt majonnäs. Häll i mjölet lite i taget och knåda ihop till en smidig deg.
Häll ut degen på väl mjölat bakbord. Knåda degen ett par minuter. Kavla degen till en stor tunn rektangel. Skär 1 cm tjocka remsor och rulla sedan varje rensa till en lussekatt. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper ganska glest då de ändrar storlek under jäsningen. Låt lussekatterna jäsa 1,5 h under bakdukar.
Sätt ugnen på 250 ˚C, över-och undervärme. Låt degen jäsa ytterligare 15-20 minuter under bakdukar.
Koka upp vatten och strösocker till sockerlagen och ställ åt sidan.
Vispa upp ägget ordentligt och pensla sedan lussekatterna med äggvispet. Strö över pärlsocker och/eller tryck i 2st russin i varje lussekatt.
Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Pensla med sockerlagen direkt när du tagit ut plåten från ugnen. Låt lussekatterna svalna på galler.