Visste du att: Havregryn innehåller fem procent betaglukan, en sorts vattenlöslig fiber känd för att sänka det farliga LDL-kolesterolet. Betaglukaner hjälper även till att hålla blodsockret på en stabil nivå.
Jan. 7, 2025
6 dl havregryn
2 st ägg
3 dl valfri mjölk
3 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1 dl mjöl, till exempel graham
Vatten
Havregryn
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Rör ihop havregryn, ägg, mjölk, olja, bakpulver, salt och mjöl i en bunke. Det ska bli en kladdig deg. Låt stå cirka tio minuter.
3. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
4. Pensla bröden med vatten och strö över havregryn. Låt bröden jäsa i 30 min.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på plåten.