Seg, chokladig browniebotten är oemotståndligt gott till syrlig hallonmousse. Toppad med vispad grädde och färska hallon.
Original recept från www.ica.se
Feb. 13, 2022
120 g mörk choklad
100 g smör
2.5 dl socker
2 ägg
1.5 msk vaniljsocker
1 krm salt
1.5 dl vetemjöl
Smör till formen
Vispad grädde till garnering
Färska hallon till garnering
1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén när den svalnat (den ska ha börjat stelna något men fortfarande vara lite rinnig).
Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.