Miso är en fantastisk produkt som ger så fin djup till maten. Testa att bland i 1 msk ljus miso i ditt potatismos. En helt ny upplevelse! Här delar jag med mig av mitt recept på ärtsoppa lagad från grunden. Jättegott till vinterns utflykter.
Nov. 28, 2022
500 g torkade gula ärtor
2 st l vatten
10 st kvistar timian
4 msk lius miso
Salt och svartpeppar
Diloncreme:
1 dl smetana ( eller vegansk créme fraiche)
1 - 2 msk grovkornig dijonsenap
Salt och svartpeppar
Blottlägg ärtorna i mycket vatten, gärna 1 dygn. Byt vatten ett par gånger under tiden.
Häll av vattnet, själv ärtorna och lägg dem i en kastrull. Häll på 2 I vatten.
Knyt timjan till en bukett med ett steksnöre. Lägg i kastrullen tillsammans med miso.
Koka upp och låt småputtra i 1 1/2 timme eller kör endast 20 min i tryckkokare!
Smaka av med salt och peppar. Kanske behöver du mer vatten om soppan är för tjock.
Blanda allt till senapscremen. Servera soppan med en klick av den samt en skiva gott bröd och senapacreme!