Dalsländsk brödkaka

Denna tolkning av dalsländsk brödkaka är ljuvligt god med smör, julskinka och senap, passar givetvis året runt men för mig är denna brödkaka jul, helt enkelt ett måste. Jag är uppvuxen med dopp i grytan och det är givetvis brödkaka vi doppar med varje år, rekommenderas varmt för er som gillar dopp i grytan ❤️

I köket med Sara

Dec. 18, 2022

Ingredienser

1.5 pkt färsk jäst (75 g)

75 g smör eller margarin

7.5 dl mjölk 3% fetthalt

2.5 dl vatten

1 tsk salt

0.75 dl ljus sirap

200 g rågsikt

1150 g (ca) vetemjöl special

Gör så här

Smula jästen ner i en stor bunke. Smält smöret/ margarinet i en kastrull, häll i mjölken och vattnet. Låt degvätskan värmas upp till 37 grader. Häll ner vätskan i jästen tillsammans med salt och sirap. Rör runt till jästen löst upp sig. Tillsätt rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop till en fin deg i bunken.

Låt degen jäsa ca 20-25 minuter under bakduk.

Häll ut degen på väl mjölat bakbord. Knåda degen smidig. Tillsätt ev mer vetemjöl vid behov. Dela upp degen i ämnen á 400 gram, lägg åt sidan på bakbordet.

Platta eller kavla ut ett ämne åt gången tills tjockleken är ca 1 cm. Lägg varje brödkaka på bakplåtspapper, låt jäsa ca 30-45 minuter bredvid varandra under bakduk.

Sätt ugnen på 250˚C över- och undervärme. OBS! Ej varmluft.

Sätt in en ren plåt på nedersta falsen i ugnen samt ugnsgallret högst upp.

Nagga en brödkaka och grädda först direkt på plåten i ca 4 minuter. Flytta upp kakan till gallret och grädda ytterligare ca 4 minuter. Ta ut brödkakan och vänd den upp och ned för att svalna. Upprepa tills alla brödkakor är gräddade.

Skär brödkakorna itu och förvara i plastpåsar, i frysen och låt tina upp innan servering❤️

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.