Dessa fina saffransbiscottis är suveränt goda och passar perfekt till fikat eller vid glöggminglet. Tips till dig som är bortbjuden under december/jul så är det perfekt att baka dessa biscottis, lägg i fin glasburk och knyt en rosett med ett fint band runt och ge till värden/ värdinnan så kommer du bli ännu mer älskad, det kan jag lova! ❤️
Dec. 15, 2022
100 g smält smör
0.5 g saffran
1.5 dl strösocker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
50 g skållade mandlar (eller andra nötter)
0.75 dl skalade pistagenötter (eller andra nötter)
Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Låt svalna ca 5 minuter. Häll i en bunke och rör i ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna i en egen skål. Sikta ner i bunken. Tillsätt nötterna och arbeta ihop till en fin gul deg.
Dela degen i 4 lika stora delar. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Gör längder av degdelarna längsmed långsidan med plåten, platta till lite ovanpå med fingrarna eller lätt med en kavel.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min, ta ut och låt svalna en liten stund.
Sänk ugnstemperaturen till 100°C.
Skär dina saffranslängder i diagonala snitt, ca 2 cm breda.
Lägg dina biscottis på samma bakplåtspapper med ena snittytan uppåt och låt torka i ugnen ca 30 min. Vänd på dem så andra snittytan kommer uppåt och sätt in plåten in i ugnen igen ca 30 minuter.
Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan på glänt och låt dina biscottis vara kvar i ugnen tills den kallnat helt och hållet. Förvara i en tät burk torrt och svalt.