Jag börjar 2025 starkt med detta som första inlägg känner jag. 😂 Denhär soppan tog mig ungefär 100 år, om man räknar med mathandlingen före och disken efteråt hehe. 🥴 Men ack så trevligt med en festlig soppa såhär en vanlig lördag i januari!! ❄️✨
Original recept från www.instagram.com
Jan. 6, 2025
300 g laxtärningar
300 g valfria fisktärningar, jag använde mig av sej
180 g jätteräkor
450 g blåmusslor
2 st gul lök
3 klyftor vitlök, pressade
10 - 12 st medelstora potatisar
3 st morötter, hackade
1 st purjolök
2 st selleri stjälkar
1 st fänkålshuvud
2 st grönsaksbuljong
2 tsk tomatpuré
10 dl vatten
4 dl grädde
3 dl vittvin
1 msk soya
Salt
Svartpeppar
1 st påse saffran
Torkad dragon
Torkad timjan
Torkad ramslök
Paprikapulver på höft
Smör
Olivolja
Tina upp fisken/skaldjuren ifall dom är frysta.
Skölj purjolöken och fänkålen, strimla sedan tunnt. Hacka upp gul lök, morot och selleri. Pressa vitlöken.
Fräs upp alla grönsaker i en klick smör och olivolja.
Tillsätt tomatpuré och fortsätt fräsa grönsakerna en liten stund.
Tillsätt vittvin, låt det koka/puttra på medan du fixar potatisen.
Skala potatisarna och skär upp i tärningar.
Häll i ca. 10 dl vatten i kastrullen, tillsätt potatisarna och låt koka på låg värme tills potatisarna är mjuka.
Tillsätt sedan grädden och alla kryddor, rör ihop.
Tillsätt till sist all fisk/skaldjur och låt koka tills blåmusslorna öppnar sig. Ät inte de som inte öppnar sig. Det tar ungefär 10-15 minuter.
Servera soppan med en klick aioli/smetana och ditt favorit bröd!! 🥣💘