Saftig fläskytterfile från Nybergsdeli ikväll. Med 2 sorters ostar. Ljuvlig gratäng där ugnen sköter det mesta av jobbet. Serveras med en smarrig beamajonnäs.
Nov. 28, 2022
3 msk + 1 dl rapsolja till stekning
1st fläskytterfilé (ca 1kg)
1 st gul lök, skivad
4 st vitlöksklyftor, pressad
2tsk chili flakes
10 st medelstora potatisar, skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
0.5 kruka timjan, finhackad
1 knippe persilja
6 dl grädde
1st kycklingbuljongtärning
60g ädelost salt svartpeppar färsk gouda
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, vitlök & chili flakes, lät svettas i någon minut.
Tillsätt de tunt skivade potatisarna & timjan. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då. Tillsätt grädde och kycklingbuljong. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Tillsätt ädelosten och smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form
Salta och peppra fläskytterfilé och stek i en stekpanna på hög värme så den får en fin gyllene färg men fortfarande rå inuti.
Skär fläskytterfilén i skivor och lägg ovanpä gratängen. Riv over gouda.
Stek i ugnen i ca 15 minuter eller tills fläskytterfilé är färdig, och tills osten har fått en gyllene yta.
Toppa med finhackad persilja!