HELSTEKT KALKON

Nu i helgen är det Thanksgiving i Usa. Jag gillar tanken att man får tid för att fundera Över vad man är tacksam för i livet.

Nadia Rangsjö

Nov. 25, 2022

Ingredienser

Helstekt kalkon

Ca 4 kg kalkon

1 st äpple

1 st gul lök

3 st kvistar rosmarin

3 st kvistar salvia

1 st citron

Salt

Peppar

Örtsmör

200 g smör

1 msk kinesisk soja

1 msk flytande honung

4 st vitlöksklyftor

1 msk hackad salvia

1 msk hackad rosmarin

½ msk torkad mejram

½ tsk svartpeppar

1 tsk salt

Zest av en citron

Gör så här

Tina kalkonen i kylskapet i ca 2-3 dygn.

Tvätta kalkonen när den är färdig tinad och ta ut innanmätet. Torka av kalkonen med hushållspapper och låt stå i rumstemperatur.

Smält smöret, riv citronskalet och pressa vitlöken. Lägg i samtliga ingredienser till örtsmöret i det smälta smöret. Låt smöret svalna så att det stelnat något och fått en fast konsistens.

Massera in örtsmöret under skinnet pä kalkonen. Var försiktig så att du inte spräcker skinnet. Massera även smöret Över hela kalkonen. Om du fär smör över, spara detta till nästa dag.

Täck kalkonen med plastfolie och låt stå över natten. Sätt ugnen på 235 grader.

Ta ut kalkonen och lät den vila i rumstemperatur. Tärna äpplena, skiva citronen och dela löken i två delar. Samla Örtkvistarna i en bunt och knyt ugnstrad runt. Salta och peppra inuti och runt kalkonen. Fyll den med äpple, citron, lök och örter. Knyt samman benen.

Sätt termometern inne närmast benet och på den tjockaste delen av kalkonen, som läret eller bröstet.

Sätt in kalkonen på nedersta delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Låt stå i ugnen tills den nått 75 grader. Ös smält smör över kalkonen under tiden den stär i ugnen. Smält och använd smöret frän gardagen eller ta fran skyn i ugnsformen. När kalkonen nar 75 grader, tar du ut den och låter den vila i 20 min.

Servera med sps som du gjort av skyn, potatis, kokta grönsaker och en sallad. NJUT!

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.